Welkom op de website van Toneelvereniging "Rederijkerskamer De Bloem" uit De Wijk!

 

De Toneelvereniging Rederijkerskamer de Bloem, opgericht in 1867, de op één na oudste toneel-vereniging van Drenthe, is een springlevende en bloeiende toneelvereniging en bestaat al 152 jaar. Na meer dan 100 jaar met succes in de "Oude Hogenkamp"gespeeld te hebben met voornamelijk kluchten en blijspelen spelen we al weer jaren in de Havezate in de Wijk.
Vorig jaar hebben we met het blijspel: "Het is weer knudde" van Peter van den Bijllaard op de planken gestaan. Een avondvullend blijspel op een vergroot podium. Het was weer geweldig met 2 uitverkochte opvoeringen.
Binnenkort speelt De Bloem:"Bruidzilla" een klucht van Henk Roede. Het wordt vast weer een daverend succes. Voor meer info klik op "voorstelling".


                                                                        

De Voorstellingen van 20 en 21 maart 2020 zijn voorlopig opgeschort ivm het coronavirus. Binnenkort volgen de data's waarop deze voorstellingen zullen plaatsvinden.

Persbericht 8 april 2019

Rederijkerskamer De Bloem trekt weer volle zalen


Afgelopen weekend heeft Rederijkerskamer De Bloem weer succesvol opgetreden voor een volle zaal, waarvan de zaterdagavond volledig was uitverkocht. Om de zaal alvast wat in de stemming te brengen, was er voorafgaand aan het toneelstuk een flitsend playback optreden van de “Blues Brothers” (Anko Scholtens en Bert Scheper).

De komische thriller ‘Het is weer knudde’, vertelt het verhaal van Knudde (Anko Scholtens in een dubbelrol) die vele grappen met anderen heeft uitgehaald. Hierin werd hij vaak bijgestaan door zijn vriend Paul, een weinig modebewuste ietwat sukkelige man. Deze rol werd gespeeld door Tinus Nijstad, die vele malen de lachers op zijn hand had.
Maar nu zijn ze zelf aan de beurt, want Knudde is de hoofdpersoon in een bizarre grap die met vriend Paul wordt uitgehaald.

Consternatie, samenzwering en verwarring zijn het gevolg. Wat doet Knudde in de kast? Welke rol de speelt boetiekhoudster (Cathy Russchen) hier precies in? En wat denk je van de grote hoeveelheid geld en drugs die ook nog worden gevonden? Waar komt dit vandaan?

En wederom waren er ook dit jaar debutanten: regisseur Frans Stapel, die (o.a. als oud-lid van De Bloem) zijn sporen ruimschoots verdiend heeft als toneelspeler, en nu voor het eerst vol enthousiasme kwam regisseren. En debutant Piet Hartman was de jongere vriend van de schoonmoeder. Hij stond voor het eerst op het toneel, maar debuteerde alsof hij dit al jaren deed.

Verder waren de eerst wat strenge vrouw van Paul (Thea van de Wetering) en zijn frivole schoonmoeder (Anneke van Asselt) van de partij. Ze worden de partners in crime van Paul als het er op aan komt dat Knudde het huis uitgewerkt moet worden. Ook dochter Cilia (Rayenne Scheper) en zoon Rob (Gerdo Kleine), zijn vriendin Manja (Maral Bennink) worden uiteindelijk betrokken in het laten verdwijnen van Knudde. Andere rollen werden vertolkt door Henk Velthuis (generaal-majoor en vader van Rob), Annet van Eerden (agente) en Mathieu Frings (goede vriend van de dochter des huizes).

Licht en geluid werden verzorgd door Thom Nijstad, en de dames van de grime Alien Liezen, Jacqueline Kalthof, Tieneke Bennink en nieuwkomer June de Beij hebben alles uit de kast gehaald om de van de spelers de juiste “typetjes” te maken. Waar nodig (en gelukkig was dit nauwelijks het geval) werden de spelers gesouffleerd door Sabrina de Haan.

De reacties van het publiek waren lovend met name over het spel van alle spelers. ‘De juiste mensen in de juiste rol gezet’, het kon niet beter, en wat hebben we gelachen!”. Al met al twee zeer geslaagde avonden, waar weer veel gelachen kon worden, en waarna de Bloem weer op weg gaat naar het volgende seizoen.

 

Persbericht 1maart 2017 op dewijk.info

DE WIJK - Afgelopen vrijdag en zaterdag speelde Rederijkerskamer de Bloem wederom de sterren van de hemel op het toneel van de Havezate in de Wijk. De spelers hadden er zin in, en het publiek kennelijk ook, want beide avonden was de zaal volledig gevuld voor het blijspel “Wie speelt met wie?”, dat enthousiast is geregisseerd door professioneel regisseur Sabine Osinga. Na het grote succes van het 150-jarige jubileumstuk van vorig jaar was het natuurlijk spannend! Konden de hoog gespannen verwachtingen waar gemaakt worden? Gezien de vele enthousiaste reacties naderhand, zijn ze daar zeker in geslaagd!

“Wie speelt met wie?”. Een blijspel doorspekt met veel complotten. Wie nou met wie onder één hoedje speelde bleef tot op het eind de vraag. En dat allemaal omdat de té nieuwsgierige buurvrouw Truus (prachtig vertolkt door Anneke van Asselt) steeds haar hoofd over de schutting stak. Met argusogen volgde ze de gang van de familiezaken van haar buren op de voet. 
En deze hebben schoon genoeg van haar bemoeizucht. In een poging om van haar af te komen wordt er door de buren Kees en Greet Haar (tekstvast gespeeld door Anko Scholtens en Inge Smits), samen met, voor de rol “getatoeëerde”, schoonzoon Bert Peen (mooi gespeeld door Gerdo Kleine) en zoon Ronald (een grote rol voor debutant Carl Steenbergen die door hem werd neergezet alsof hij al jaren speelt) en de heimelijk verliefde postbode Piet (ondanks zijn griep goed gespeeld door doorzetter Henk Velthuis) een plan bedacht om haar te laten verhuizen. 
Daarnaast willen de sexy vriendin, en laatste verovering van charmeur Ronald, Patricia (prachtig gespeeld door Maud Nijstad), dochter Jolanda (een supersterke rol van debutante Rayenne Scheper) en ex-vriendin Alice (mooi neergezet door debutante Maral Bennink), Ronald een stevig lesje leren over de gevolgen van zijn losbandige relatieleven. Ook hier worden plannetjes gesmeed, waardoor Ronald onverwacht en duidelijk beseft waar hij eigenlijk mee bezig is. 

Dat de ietwat omhoog gevallen moeder van Alice (treffend gespeeld door Annet van Eerden) denkt er het hare van. Dit alles wordt kritisch gevolgd door oma Haar (rolvast en sterk gespeeld door Thea van de Wetering). Dat haar pruik tijdens het spelen losliet, kon haar niet deren, ze paste haar tekst hier op aan en het publiek kon er smakelijk om lachen. Toen ze wegzakte in een middagdutje, kreeg ze in haar droom bezoek van een plagerige Chinees (gespeeld door teruggekeerd oudlid Bert Scheper).

Als dan ook nog Karel Schoen (hilarisch en met een sterk plat Amsterdams accent gespeeld door Tinus Nijstad) en zijn net zo ordinaire vrouw Tini (prachtig volks en net zo Amsterdams neergezet door Marga Wessels Boer) ten tonele verschijnen hebben ze de lachers op hun hand en is de chaos compleet, als blijkt dat zij van het huis een sexhuis willen maken. 
De grime werd verzorgd door de dames Alien Liezen, Tieneke Bennink en Jacqueline Kalthof. De nieuwe licht- en geluidinstallatie, gekocht van o.a. de opbrengst van de jubileumverloting van vorig jaar, werd met plezier en met succes bediend door Thom Nijstad. Het prachtige decor is met veel inzet opgebouwd door Jan Bennink en Jan Hulzinga, en achter de schermen is Janneke Hulzinga-Van de Wetering met allerlei hand- en spandiensten zeer behulpzaam geweest.

DE PRIJSWINNAARS VAN DE JUBILEUMLOTERIJ ZIJN BEKEND!!!
KIJK HIER VOOR DE WINNENDE LOTEN.
klik hieronder

JUBILEUMLOTEN
Omdat De Bloem dit jaar haar 150 jarige jubileum viert, werd er een JUBILEUMVERLOTING georganiseerd met prachtige en grote prijzen. Deze prijzen werden geheel of gedeeltelijk gesponsord door ondernemers uit de Wijk en omgeving! Wij danken ze hiervoor heel hartelijk!

Met de opbrengst van deze loten zal De Bloem bij dragen aan de aankoop van diverse toneelbenodigdheden, waarmee ze de kwaliteit van onze toneelstukken kunnen verbeteren.
Het mes sneed aan twee kanten: Voor de deelnemers kans op een of meerdere mooie prijzen, en hulp voor De Bloem!!

Er zijn in totaal zijn er 2.175 loten verkocht.

De trekking van de prijzen is officieel verricht door Notaris Stotijn uit de Wijk.
Mocht u een prijs hebben gewonnen dan kunt u dat op deze site lezen, tevens wordt er kontakt met u opgenomen. Daarnaast zal de uitslag ook geplaatst worden in de plaatselijke krant(en).

Mocht u vragen hebben, vraag het gerust! U kunt ons bereiken via info@rederijkerskamerdebloem.nl.

Voor de prijzen en prijswinnaars van de jubileumloterij zie hieronder of klik hier.

 

REDERIJKERSKAMER DE BLOEM 150 JAAR.

Op 6 februari 2017 vierde toneelvereniging Rederijkerskamer De Bloem officieel haar 150-jarig bestaan. Dit heuglijke feit werd feestelijk omkleed met een receptie voor genodigden op zaterdag 11 februari 2017 in de Havezate in de Wijk. De vereniging mocht uit handen van de commisaris van de koning van Drenthe Jaque Tiggelaar de koningklijke erepenning in ontvangst nemen. Muziekvereiging Apollo uit de Wijk bracht een serenade ter ere van het heuglijke feit.

Dezelfde avond werd er voor alle leden én oud-leden een gezellige avond georganiseerd als erkentelijkheid voor al hun inzet door de jaren heen.

JUBILEUMUITVOERING
Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april 2017 zal De Bloem haar jubileumstuk “Onjeklonje”, een avondvullend blijspel met kluchtige en thrillerachtige elementen, op gaan voeren in de Havezate in de Wijk. En omdat het een jubileumstuk betreft, zal het dit jaar wat groter dan normaal worden opgevoerd. Laat u verrassen!

Wilt u verzekerd zijn van een plaats, dan is het verstandig om alvast uw plaatsen te reserveren. Dit kunt u per mail doen bij info@rederijkerskamerdebloem.nl.

Indien er sprake is van grote belangstelling, zijn de avonden vrijdag 7 april en zaterdag 8 april 2017 in optie gereserveerd voor extra voorstellingen.

 

 

"Rederijkerskamer de bloem" officieel vereniging.

Op 20 maart 2015 is Rederijkerskamer De Bloem, 147 jaar na oprichting, vereniging met volledige rechtsbevoegdheid geworden. Op het kantoor van Notariskantoor Stotijn en Landman aan het Burgermeester Veenhovenplein in de Wijk op de locatie "Het Oude Hogenkamp" wat altijd de thuishaven was van "De Bloem" zijn de handtekeningen gezet door Notaris Stotijn en de bestuursleden van "De Bloem". Hiermee is ook de inschrijving bij de kamer van Koophandel een feit. De kosten voor deze actie worden gesponsord door Notaris Stotijn

 

Enthousiast geraakt? Contracteer ons of meld je aan als lid of speler. Klik hier voor informatie.