Voorstelling 4 en 5 april 2014

Op 4 en 5 april 2014

bracht "De Bloem" de vrolijke komedie:

"Wie is hier de dokter"


“Wie is hier de dokter”
Een stuk in vier bedrijven door Jan Derene.
Korte inhoud:
In een drukke huisartsenpraktijk werken naast de huisarts een doktersassistente en een klusjesman. De praktijk wordt bezocht door allerlei patiënten met verschillende problemen en kwalen die zich op zielige, zotte en eigenzinnige manieren gedragen. Niet alleen de huisarts houdt zich met hen bezig maar ook de assistente en de klusjesman bemoeien zich soms met de behandeling. Daarnaast vinden er ook enkele ongebruikelijke handelingen plaats die te maken blijken te hebben met het bezoek van een geheimzinnige patiënt die de praktijk komt bezoeken. Dit alles leidt tot de nodige komische toestanden.

Regie:   Angelique Houkes

Rolverdeling:
Kattie Katoen, doktersassistente: Albertje Hulzebos
Sjaak Spijker, klusjesman:            Tinus Nijstad
Bart Prik, huisarts:                            Martijn Mans
H. Zuur, patient:                                 Anneke van Asselt
T. in de Wei, patient:                         Annet van Eerden
E. Meyer, patient:                               Henk Velthuis
G. Klap, patient:                                 Mathieu Frings
M. van Pier, patient:                           Jan Bennink
C. Opdebeek, patient:                      Thea van de Wetering
D. Zoethout, patient:                          Anneke van Asselt
D. van den Overkant, zwerver:         Anko Scholtens
Incognito                                             Hans Kalter
souffleuse                                          Sabrina de Haan
Grime            Tieneke Bennink en  Alien Liezen
Decor             Henk Jan Gerrits / bouwbedrijf Gerrits en                         eigen leden.

Meppeler Courant 8 april 2014                       Woldener courant 9 april 2014


Dinsdag, 8 april 2014

Twee keer een volle bak voor de Bloem

DE WIJK - Onder de bezielende regie van Angelique Houkes heeft Rederijkerskamer De Bloem vrijdag 4 april en zaterdag 5 april voor een enthousiast publiek het blijspel “Wie is hier de dokter?” opgevoerd. Na een gedegen voorbereiding voor en achter de schermen vanaf november vorig jaar, én met de nieuwe toneelverlichting in de Havezate, had iedereen er zin in om een goede voorstelling neer te zetten. En dát is gelukt! 

Beide avonden hebben de spelers van De Bloem mogen optreden voor een zeer goed gevulde zaal. Het publiek leefde mee met alle perikelen die plaatsvonden in en rondom de praktijk van dokter Prik en de spelers werden zaterdagavond beloond voor hun inzet met een staande ovatie.

1
foto: Peter Nefkens/Artizzl Media

 

Wie is hier de dokter? 

In de praktijk van dokter Prik, gespeeld door Martijn Mans, komen vele patiënten met hun kwalen. Martijn wist zelfs met 1 arm in het gips zijn rol met verve en plezier neer te zetten.

In zijn praktijk werd hij ondersteund door zijn assistente Kattie Katoen. Een giga rol die door de ervaren Albertje Hulzebos met grote inleving werd gespeeld. Een pittige opgave omdat ze van begin tot eind op het toneel haar rol heeft gespeeld onder de hete lampen! Tinus Nijstad, sinds vorig jaar voorzitter van De Bloem, verscheen in zijn rol als Sjaak Spijker, de ietwat onhandige klusjesman die al snel de lachers op zijn hand had. 

Patiënt Edo Meier, een coiffeur op niveau, kreeg van Sjaak het advies om zijn zweetvoeten te behandelen met uien om zodoende de charmeur bij Kattie weg te houden. Edo werd gespeeld door Henk Velthuis. Zijn charme offensief levert deze Don Juan twee afspraakjes met Kattie op maar uiteindelijk blijkt de klik toch niet sterk genoeg.
De dokterspraktijk werd ook bezocht door Helma Zuur, een sexy dame met een pijnlijk bovenbeen, en Dientje Zoethout, een Drentse kippenhoudster van het platteland die de praktijk bezoekt omdat ze overal jeuk heeft van teveel gegeten eieren. 

Deze dames werden door de geroutineerde Anneke van Asselt sprekend neergezet in een dubbelrol. Dit vroeg achter de schermen om snel verkleed- en schminkwerk tijdens de voorstelling, maar dat verliep vlekkeloos. Freule Clara Opdebeek was een stoere tante die blessures opliep bij het houthakken en recht voor zijn raap communiceerde, Thea van de Wetering wist met deze rol prima raad. In de wachtkamer raakt ze in gesprek met Toos indeWei, een naïeve dame met actieve buikpijnklachten. Het gevolg laat zich raden! Toos werd op grappige en innemende wijze vertolkt door Annet van Eerden.

En dan Guus Klap, een oudere, saggerijnige en wat dove man. Komisch vertolkt door Mathieu Frings, nieuwkomer bij De Bloem, en zeker een man die als toneelspeler de lach aan zijn broek heeft hangen. Hij wist zijn rol op een leuke en grappige manier neer te zetten. Lachen was het ook toen Maja van Pier op het toneel verscheen met haar zere billen. Deze vrouw die van vrouwen houdt werd op meesterlijke gespeeld door Jan Bennink, een oud-speler die, net als Henk Velthuis, na enkele jaren weer is terug gekeerd bij De Bloem.

En dan was er ook nog Diederik van den Overkant, een graaf van weleer die ten gevolge van zijn gokprobleem aan lager wal is geraakt en sindsdien als onfrisse zwerver door het leven gaat. Bang voor de dokter maar als je in een spijker trapt moet je wel eens wat. Zwerver Diederik werd op overtuigende wijze gespeeld door Anko Scholtens.
En wie was dan die geheimzinnige patiënt “Incognito”? Deze vermeende en vermomde Koning Willem Alexander schreed onherkenbaar over het toneel en na afloop bleek dat Hans Kalter deze mysterieuze rol voor zijn rekening had genomen. Alle spelers werden vakkundig en met veel plezier gegrimeerd door de dames Tieneke Bennink en Alien Liezen. Beide dames zijn inmiddels ook al weer jarenlang verbonden aan Rederijkerskamer De Bloem. 

Sabrina de Haan was de souffleuse en Thom Nijstad bediende licht en geluid. Het decor is met prachtige nieuwe delen aangevuld door Bouwbedrijf Gerrits uit de Wijk.

Nawoord namens Rederijkerskamer De Bloem
Rederijkerskamer De Bloem bedankt de ondernemers van de Wijk en daarbuiten die het mogelijk gemaakt hebben om een verloting van mooie prijzen te houden na de voorstelling. Ook zonder hen zou Rederijkerskamer De Bloem geen bestaansrecht hebben. Ook is Rederijkerskamer De Bloem heel blij met de betrokkenheid en de medewerking van alle medewerkers van de Havezate en met Welzijn de Wolden die met succes hun best hebben gedaan om het toneel te voorzien van geluid, toneelverlichting en gordijnen. Wat De Bloem betreft nemen alle betrokkenen, zowel voor als achter de schermen, even pauze, maar binnenkort zullen de eerste voorbereidingen weer worden getroffen ter voorbereiding op het nieuwe te spelen stuk in 2015. Rederijkerskamer De Bloem hoopt dat zij weer op uw aller komst mag rekenen.

En wilt u ook eens meespelen of een andere rol achter de schermen hebben? Stuur een mail naar info@rederijkerskamerdebloem.nl en er zal zeker contact met u worden opgenomen. Draagt u Rederijkerskamer De Bloem een warm hart toe? Donateurs zijn natuurlijk van harte welkom. Op het hierboven genoemde mailadres of op onze website www.rederijkerskamerdebloem.nl vindt u alle informatie om contact te krijgen. 

2

Veel vertier op burendag in de Wijk
27 september 2014

Spelers van de Bloem proberen een lesje Aikido. - Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De Wijk - Onder leiding van Stefan Alberts uit Zwolle, graffitikunstenaar van het eerste uur, spoot een groepje jongeren zaterdag in de Wijk hun eigen raampanelen voor de jeugdsoos.
Het was één van de vele activiteiten tijdens de burendag in- en rond De Havezate, waar de belangstelling wisselend was. Behalve een graffitiworkshop waren er tal van activiteiten voor alle leeftijden. Een mat lag uitgerold voor een potje koersbal, er werden rondes bingo gespeeld met liefhebbers en er kon geknutseld worden met onder meer kralen. Menig meisje ging met een nieuw armbandje naar huis.
De hele parkeerplaats voor De Havezate was ingericht met vooral sportieve deelnemers. Zo gaven dames van de Wijker Gymnastiekvereniging, van Fit in de Wijk, een Aikidogroep en de korfbalvereniging RoReKo demonstraties. Daar tussendoor bewogen leden van Rederijkerskamer De Bloem zich in passende outfit, waarbij ze met hun toneelspel aardig de aandacht op zich vestigden.
Ze gaven niet alleen informatie over hun vereniging en over de voorstellingen van 3 en 4 april, maar speelden ter plekke zomaar wat sketches. 'En we proberen donateurs te werven. Dat kost maar een tientje per jaar', gaf secretaris Alien Liezen aan.